Elite Hotel, Ruotsi (2014)

16.12-18.12 (VIIMEISET PÄIVÄT)
Nyt on meilkein kulunut kaksi kuukautta siitä kun tulin tänne ruotsiin töihin ja pian on aika sanoa hyvästit ruotsille ja matkustaa takaisin suomeen. Olen oppinut tämän reissun aikana erittäin paljon uusia asioita, tapoja sekä sanoja keittiön puolella joita tulen varmasti hyödyntämään myöhemmässä elämän vaiheessa.
Kävimme Akin kanssa vielä sanomassa viimeiset hyvästit keittiön väelle ja veimme kaikille ruusut, ja saimme itsekkin pienet muistot heiltä. Toivottavasti olemme vielä tekemisissä heidän kanssaan…

                                                                 --- VI HÖRS —

11.12 - 13.12

Tällä viikolla olen ollut aikalailla lämpimällä puolella ja valmistanut annoksia asiakkaille tilausten tullen. Huomenna minulla alkaa toiseksi viimeinen työpäivä täällä ja aion vieläkin tehdä parhaani ja yrittää ehkä jopa oppia vielä jotain! 


8.12 - 10.12

Minun näyttööni kuului esivalmistella sekä valmistaa kolme ruokalajin menu kymmenelle hengelle. Aloitin esivalmistelun jo päivää ennen kun vieraat saapuivat. Tein esimerkiksi Västerbotten - juustolla tehdyn suolaisen juustokakun, ja kuution perunoita ja juurisellereitä pieniksi kuutioiksi. (kuvat)
Alkuruokana vieraille tein kyseisen juustokakun, pilkottua punasipulia, ranskankermaa, silakan mätiä, ruohosipulia sekä sitruunan kera.
(kuvat)
Pääruokana heille oli vasikanfile rosépippuri kastikkeella, paistetuilla pavuilla sekä kermassa keitetyillä peruna-juuriselleri kuutioilla. 
(kuvat)
Jälkiruoaksi tarjoilin vieraille omenapiirakkaa vaniljakastikkeen sekä marjasekoituksen kanssa.4.12 - 6.12

Itsenäisyyspäivä meni erittäin hyvin, oletin ehkä hiukan liikaa stressiä itselleni, mutta onneksi oletukset eivät olleet ehkä täysin kohdillaan. Teimme ruokia 500:lle hengelle mutta paikalle tulikin n. 370 vierasta joten ruoasta ei ollut puutetta. Itse juhlapäivänä meillä oli kaikki valmiina ja lisäsimme vain viimeistelyt kaikkiin ja asettelimme kauniisti tarjottimille. Minä olin omassa siivessäni, jossa olin itsenäisesti omassa pienessä keittiössä hoitamassa ruokia ja tarvittaessa valmistin lisää suolaisia sekä makeita ruokia. Valmiit tarjottimet annoin tarjoilijoille jotka veivät niitä sitä mukaan sitten vieraille. 

Menu oli kutakuinkin tällainen;

Pienissä erillisissä kulhoissa tarjolla; erilaisia pähkinöitä, piparia sekä karkkeja.

-KUVA-

Ruisnappi omenasurvoksella sekä hienolla siivulla ankanrintaa, merisuolalla ja Tellycherry-mustapippurilla.

-KUVAT-

Crostini paistetulla kukkakaali kupolilla, sahramikermalla sekä ruohosipulilla.

-KUVAT

''Rieskaaan'' käärittyä paistettua lapinporoa, puolukkaa sekä piparjuurta.

-KUVAT

Leipäjuustoa lakkarahkalla

-KUVA

Mini mustikkapiirakkaa vaniljakermalla

KUVA

sekä: 

Lihapullia sinapilla

Soijamarinoitua kanavartaita

Juustoa ja oliiveja

Kahvin ja rommin makuisia suklaa-kookospalleroita

KUVAT


Sitten taas Eskilstunan puolella Elitehotellilla valmistelin 300 hengelle 3-ruokalajin menuta, sekä noin 170 hengelle joulupöytää. Minun heikkouteni on aina ollut lusikoilla ja muilla tämän munanmuotoisen massan pyörittäminen esimerkiksi jäätelöstä, nyt sain hiukan taas treeniä ja tein parikymmentä voilla, ja nyt olen ylpeä kun opin taas miten se tehdään! kuulostaa ja näyttää helpolta, mutta ei se kaikille sitä ole. Tein myös aikamoisen 'munauksen' kun laitoin tarjotinta sille tarkoitetulle rullakolle, joka yllättäen hajosi ja samalla siinä tippui omat kolme tuntia tekemiäni kananmuna alkuruokia yli 500 kappaletta… ja eikun alusta ja uudestaan vaan! Laskin eilen että olen tehnyt viimeisen 24h sisällä yli 2 080 kyseisiä kananmuna alkuruokia…huhhuh :D  
KUVAT1.12 - 3.12

W.O.W….Minulla ei ole oikein sanoja kuvaamaan tätä tunnetta tällä hetkellä..

…eli olen tällä hetkellä Tukholmassa suomen suurlähettilään asunnossa…rehellisesti ei tätä voi kutsua edes asunnoksi, tämä  on enneminkin kuin linna! Olen täällä siis ystäväni kanssa ja autamme esivalmistelemaan sekä tekemään herkullisia ja erittäin hyvännäisiä annoksia itsenäisyyspäivän juhia varten. Normaalisti suomen itsenäisyyspäivä on 6.12, mutta täällä ruotsissa juhlimme sitä jo 4.12 sillä itse suurlähettilään pitää ehtiä myös suomeen linnanjuhliin. 

Esivalmistelimme melkein valmiiksi yli 830suklaa-kaura palloa, jotka sisälsivät hiukan rommia, kahvia ja kookos rouhetta. Sitten paloittelimme erilaisia juustoja kuutioiksi, teimme pieniä leipäjuusto paloja muoteilla ja esivalmistelimme kaiken mahdollisen huomista päivää varten niin hyvin kuin mahdollista.
Täällä puhtaus on erittäin tärkeää ja pidän siitä erittäin paljon sillä itse olen vähän sellainen persoona että en ollenkaan tykkää jos paikat ovat likaisina. Joten täällä varsinkin tulee pidettyä paikat puhtaina joka on vain plussaa. Keittiö on remontoitu 2008 mutta se näyttää siltä kuin se olisi remontoitu aivan lähiaikoina puhtauden ansiosta. Keittiömestarikin on aivan mahtava henkilö, tulen hänen kanssaan juttuun! Olen niin innoissani tästä mahdollisuudesta työskennellä täällä ja aion hyödyntää kaikkia täällä oppimiani tietoja ja taitoja tulevaisuudessa.

Joulupöytä
24.11 - 28.11

Tällä viikolla työpaikassamme alkoi tunnetun ruotsalaiskokin Melker Anderssonin suunnittelema joulupöytä joka tehdään jokaisessa Elite Hotellissa ympäri ruotsia. Se on n. kolmeviikkoa kestävä joulubuffetti johon sisältyy 155 eri ruokalajia. Saliin mahtuu 260 ruokailijaa samanaikaisesti. Tämän lisäksi teemme keittiön puolella myös ravintoloihin meneviä tilauksia ja muita annosruokia. Mielestäni on erittäin mielenkiintoista saada tutustua ja tehdä perinteisiä ruotsalaisia jouluruokia ja oppia niistä enemmän. Tietoja&Taitoja voi ehkä sitten hyödyntää myös suomen puolella! Kävimme myös illastamassa Biff Grill & Bar nimisessä ravintolassa. 


Neljäs viikko takana!
17.11 - 20.11
Nyt alkaa olla jo neljäs viikko takana eli puolessa välissä työssäoppimisjaksoa mennään! Viime viikko on oikein hurahtanut ohi iltavuorojen ansiosta, on tullut nukuttua pitkään ja koko päivä sitten kulunut töiden parissa ja sama uusiksi seuraavana päivänä. Nyt on tultu opittua ulkoa ainakin miten tehdään parmesan perunakakkuja sekä canneloonit ratatouille täytteellä sekä bechamelilla alkaa tulla myös tutuksi. Huomenna olisi tarkoitus mennä meidän- sekä ruotsalaisen ryhmän kanssa Tukholmaan pyörimään keskustaan ja katselemaan paikkoja ja shoppailemaan. Tässä taas muutama kuva!


Kuulumisia
13.11 - 14.11

Taas on yksi viikko takana ja jotenkin ihan älyttömän kiva fiilis. Työpäivät menevät tosi nopeasti ja töitä riittää, mutta onneksi se on hauskaa ja miellyttävää! Osa töistä alkaa olla jo rutiinia minulle sekä osan töistä osaan tehdä jo oma-alotteisesti. Oma-alotteisuus alkaa sujua myös lämpimällä puolella erittäin hyvin mielestäni, minulle näytetään yksi esimerkki-annos kutakin lounasta ja sitten muistankin jo miten se meni ja teen perässä tilausten tullen. Nyt vapaa viikonloppu tiedossa :)

kuvat:Häränsisäfileen ruskistamista, mums!
kuvat; 
Melkeenpä kaikki kastikkeet tehdään täällä melkein samalla pohjalla; sipulia, porkkanaa sekä juuriselleriä freesattuna, jonka jälkeen sitten lisätään esimerkiksi vaikka valko- tai punaviiniä ja tehdään erimakuisia kastikkeita.
Ruokaa 150 hengelle
8.11 - 12-11

Tällä viikolla open tehnyt esimerkiksi 150:lle hengelle alku-, pää- sekä jälkiruoat lautasannoksina. Sain myös itsenäisesti tehdä viidelle hengelle lolmen ruokalajin menun.  Alkuruoka sisälsi tuoreita katkarapuja sekä aiolia, kevyt savustettua poroa ja juustokakkua. Pääruoaksi oli paistettua härän fileetä, hiukan vihanneksia sekä parmesan perunakakkua viherpippurikastikkeella sekä dijon-sinappi kerma kastikkeella. Jälkiruoaksi oli karhunmarja piirakkaa vanilja kastikkeella sekä valkosuklaalla.
kuva;
...ja tottakai tarvitsee energiaa päivään että jaksaa tehdä töitä ;)Hej taas!
5.11 - 7.11

Viime päivinä sain iltavuorossa olla lämpimällä- sekä kylmällä puolella keittiössä nostamassa lautasannoksia. Itse olen huomannut pitäväni enemmän lämpimänpuolen töistä. Sain myös kuulla että ensiviikolla saan tehdä kahdeksalle hengelle alkuruoat, pääruoat sekä jälkiruoat tietyn menun mukaisesti itsenäisesti. Odotan sitä erittäin paljon!

 Tein myös tällä viikolla cannelooneja ratatouille täytteellä sekä jonkunlaisella kermaisella parmesan kastikkeella, jotka käärittiin ja paistettiin uunissa vielä saman kastikkeen kera,  kirjoitin reseptinkin ylös ;) 
Muutaman päivän kuulumiset
31.10 - 4.11
On kyllä sairaan kiva viikonloppu takana! Perjantaina käytiin keilaamassa kaveriporukalla ja pidettiin hauskaa. Viikonloppu meni keskustassa pyörien ja leffoja katsellen, mutta silti pidin siitä todella paljon. Tänään (tiistaina 4.11) olin aamuvuorossa ja teimme lounasta. Leivitettyä kalaa, uppopaistettuna perunoiden ja tanskalaisen remuladen kera. Päivä vierähti nopeasti :)Ensimmäinen iltavuoro29.10 - 30.10
Ensimmäinen iltavuoroni meni mukavasti. Tänään tein eilen tehdystäni perunamuussimassasta jonkin sortin leivitettyjä palleroita :D Olin myös mukana nostamassa ulos 230:lle hengelle alku-, pää- sekä jälkiruoat. Mielestäni se on erittäin kiva että saan tehdä heti aluksi jo sellaisia asioita mitä olen toivonutkin tehdä! Yritän koko ajan myös puhua ruotsia niin paljon kuin osaan, mutta välillä kun olen kysynyt esimerkiksi tarvitseeko kyseinen henkilö apua, saan vastauksesta selvää vain muutaman sanan mutta ymmärrän sitten asian niiden ja käsimerkkien avulla :') Tässä vielä muutama kuva!
Tjena!
28.10
Tänään oli ensimmäinen työpäiväni ja se sujui mielestäni aivan älyttömän hyvin! Ei tullut moittimisia mistään, mutta kehuja sentään tuli! Työporukka on sosiaalista ja auttavat minua englanniksi jos en ymmärrä jotain ruotsiksi. Esivalmistelin tänään mm. huomisen lounasta ja tämän päivän lounasta. Mieleenpainuvin asia oli ehkä se kun teimme koko keittiöporukan kanssa 200:lle hengelle sämpylät, alkuruoaksi salaatit ja pääruoaksi lämpimän lounaan joka sisälsi mm. siikaa, perunamuusia, jokikatkarapuja ja herneenpalkoja. Nostimme lounaan eli tämän lämpimän ruoan 200:lle hengelle ulos n. 15:ssa minuutissa joka oli omasta mielestäni ihan hyvin :') Huomenna jatkuu, tässä hieman kuvia!

Ensimmäinen päivä
27.10
Hej! Päivä lähti käyntiin huonoilla yöunilla kun ei illalla malttanut mennä nukkumaan matkakuumeen takia. Aamulla herätys oli jo neljältä aamuyöstä, ja lentokentällä piti olla viideltä. Itse aloitin pakkaamisen viimeisenä iltana mutta siitä ei onneksi isompia ongelmia tullut :') Lentokentällä huomasin että minulla oli ylipainoa laukussa, mutta onneksi muilla oli käsimatkatavaroissa tilaa ja he sitten auttoivat minua jakamaan ylimääräiset kilot! 
kuvat
Ruotsiin saapuessa otimme bussin Arlandasta Tukholmaan, jossa kävimme tottakai heti Burger Kingissä ottamassa "pienet" aamupalat
kuvat
Hetken odottelun jälkeen jatkoimme matkaa junalla Tukholmasta Eskilstunaan jossa hotellimme sijaitsi aivan rautatieaseman vieressä. Ei siis ongelmia jos tulee mieli käväistä Tukholmassa shoppailemassa ;) 
kuvat
Ehdimme hiukan purkaa laukkuja kunnes matka jatkuikin jo koululle, jossa saimme lounaaksi perunamuusia ja lihapullia herkkusienillä ja jälkiruokaksi hedelmäsalaattia, jotka muutamat koulun oppilaat olivat tehneet meitä varten. Tutustuimme siinä samalla myös kyseiseen kouluun joka muistuttaa hiukan suomen kokkilinjan ammattiopistoa, mutta mielestäni tämä oli kyllä hiukan hienompi :')
kuvat
Sitten lähdimme kiertelemään itse Eskilstunaa ja katselemaan jokaisen omia työssäoppimispaikkoja. Kävimme mm. Jernverghska, Calles Kök, ja Hotel Elite, jossa olen itse työssäoppimassa. Elite oli mielestäni erittäin tasokas neljän tähden hotelli jossa oli erikseen pub, konferenssi- sekä 'edustustila', mutta keittiö on sama. Vaikka keittiö olikin sama, se oli aivan älyttömän iso ja tilaa riitti!
kuvat
 Huomenna siis ensimmäinen työpäivä edessä ja sää nähdä kuinka tämä sitten onnistuu. Ruotsinkielen taitoni ei ole kovinkaan hyvä, mutta minusta tuntuu että sekin kyllä luonnistuu sitten muutaman viikon jälkeen! 
Copyright © Mikael Sundberg 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti